Dermatoscopia

Dermatoscopia (microscopia epiluminescentă) reprezintă metoda rapidă de diagnostic, non-invazivă, de o mare acuratețe, ce este utilizată pentru examinarea detaliilor structurale superficiale ale pielii.

Este o metodă folosită în diagnosticarea precoce a tumorilor de piele și în identificarea leziunilor pigmentare cutanate displazice, cu risc de transformare malignă.

O serie de factori pot duce la apariția unor noi leziuni tegumentare sau la modificarea unor leziuni cutanate preexistente, cum ar fi: expunerea prelungita și repetată la razele ultraviolete fara aplicarea cremelor cu factor de protectie UV cu SPF 50+, predispoziţia genetică, influențele hormonale.

Dermatoscopia permite vizualizarea și examinarea tuturor leziunilor pigmentare, care pot fi evaluate și diagnosticate astfel:

  • leziuni benigne (fără risc de transformare tumorală);
  • leziuni atipice/displazice (cu potențial risc de transformare tumorală, leziuni precursoare tumorale);
  • leziuni maligne (diverse tipuri de tumori de piele ).

În urma examenului dermatoscopic, medicul specialist realizează o hartă a tuturor leziunilor pigmentare, ce va fi completată în decursul a fiecărui control medical ce se recomandă a fi efectuat la un interval de 6 luni.

În urma identificării unui nev potențial displazic sau malign, medicul specialist va recomanda pacientului excizia leziunii și examenul histopatologic, indispensabil pentru diagnosticul de certitudine.

Această metodă oferă posibilitatea identificării unor leziuni precanceroase, a unor tumori în stadii incipiente, a efectuării diagnosticului diferențial între diferitele tipuri de tumori cutanate.

 

Evaluarea dermatoscopică este recomandată în următoarele situații:

  • persoanelor cu pielea deschisă la culoare, cu părul blond şi ochi albaştri şi care prezintă numeroşi nevi sau pete solare;
  • persoanelor cu nevi displazici;
  • persoanelor cu istoric personal sau familial de melanom malign;
  • persoanele care practică expunerea îndelungată și periodică la raze ultraviolete, care nu au folosit creme fotoprotectoare şi care în mod frecvent au suferit arsuri solare;
  • în cazul nevilor (alunițelor) care și-au modificat culoarea, forma, dimensiunea, textura şi care au  avut o creştere rapidă (în câteva săptămâni- luni) sau care au fost traumatizaţi.

Pentru tarife apăsați aici