Eczema

Eczema sau dermatita este o afectiune pruriginoasa caracterizata prin eritem, veziculatie, zemuire, crustificare, descuamare si uneori lichenificare.

Eczemele pot fi clasificate in:

  • Eczeme exogene (dermatita prin iritatie-dermatita ortoergica), eczema de contact(alergica), eczema de contact pe cale simetrica;
  • Eczeme mixte (exo/endogene)-eczema numulara, eczema dishidrozica, eczema microbiana, eczema fisurara, eczema de staza, dermatita seboreica;
  • Eczema constitutionala (dermatita atopica).

Dermatita prin iritatie (dermatita ortoergica)

Este frecvent intalnita, predominand cea profesionala (chimica).

In functie de agentul iritant, concentratia acestuia si durata contactului substantei pe piele manifestarile clinice vor fi diferite.

Dermatita de contact (alergica)

Este datorata hipersensibilitatii mediate celular (reactie de tip IV), favorizata de umiditate, temperatura, vant, transpiratia excesiva, nerespectarea regimului de igiena.

Sensibilizarea se poate produce la cromati, nichel, cobalt, cauciuc, mase plastice, medicamente, detergenti, unele legume (morcov, ceapa, usturoi, rosii), fructe (lamai, portocale), produse cosmetice.

Dermatita de contact pe cale sistemica

Este determinata de aparitia leziunilor dupa introducerea pe cale sistemica (orala, transcutana, intramusculara, intravenoasa) a unor alergene (Ex.Penicilina, Neomicina,Terbinafina, Ketoprofen, Heparina,etc)

Eczema numulara

Se considera ca si cauze determinante infectiile microbiene (stafilococi), traumatismele (fizice sau chimice), medicamentele, etc.

Dishidroza si eczema dishidrozica

Printre factorii declansatori se numara tulburarile de secretie sudorala, stresul, alergiile medicamentoase, etc.

Eczema fisurara

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirile de eczema craquele, asteatozica sau winter.

Localizarea de electie a leziunilor este fata anterioara a gambelor, afecteaza varstnicii si apare frecvent pe perioada iernii.

Dermatita seboreica

Este o afectiune eritemato-scuamoasa care poate fi determinata de pityrosporum ovale, factorii hormonali, stres si/sau predispozitia genetica.

Tratamentul eczemelor consta in functie de forma si clasificarea in administrarea de antihistaminice, dermatocorticoizi, keratolitice, antibioterapie in cazul infectarii leziunilor, fototerapia, climatoterapia si psihoterapia.

Pentru tarife apăsați aici