Rozaceea sau cuperoza

Rozaceea este o afecțiune dermatologică cronică cu dispozitie centrofaciala ce se manifestă  prin apariția unor leziuni eritematoase, însoțite de erupții papulo-pustuloase, telangiectazii si flush-uri (bufeuri vasomotorii).

Ca si factori etiopatogenici au fost implicate anomaliile de vascularizatie, tulburarile digestive, factorii  imunologici, demodex folliculorum si Helicobacter pylori, rozaceea afectand preponderent persoanele cu pielea deschisă la culoare (fototipurile I si II), de sex feminin (intre 30-50 de ani), însă prezintă manifestări mai agresive la sexul masculin. Afecțiunea debutează  prin aparitia unui eritem însoțit de senzatia de înțepătura și căldură (flush) la nivelul fruntii, obrajilor, nasului și bărbiei. Succesiunea episoadelor creste progresiv  în frecvență și intensitate, până se ajunge la o permanentizare a simptomatologiei.

Cuperoza poate fi indusă si agravata de consumul de alcool, alimentele condimentate, stresul emoțional și căldura.

Rozaceea este clasificata in 4 stadii:

  • stadiul I-eritemato-telangiectazic(cuperoza);
  • stadiul II-papulo-pustulos;stadiul III-fibroza-rinofima;
  • stadiul IV-ocular(cuperoza oculara).

In tratarea rozaceei este foarte importanta  investigarea amănunțită a pacientului, in scopul identificarii si indepartarii factorilor declanșatori și favorizanți ai bolii. În funcție de stadiul afecțiunii, medicul specialist va opta pentru tratamentele medicamentoase generale și topice (locale) potrivite.

Pentru tarife apăsați aici